Kokkekunst på statsbudsjettet

Publisert

#005

Fra presentasjonen av kandidatene til Året Kokk og Årets unge kokk på hotell Bristol tidligere i år. Foto: NHO Reiseliv.

Stiftelsen Årets kokk og Norske kokkers Landsforening tildeles 0,5 millioner i statsbudsjettet for 2020.

Regjeringen satser på rekruttering, kompetanseheving og videreutvikling av norske kokketalenter til internasjonale konkurranser og setter av penger i statsbudsjettet 2020 til Stiftelsen Årets kokk (tidligere Bocuse d'Or Norge) og Norske kokkers Landsforening (NKL).

Kristin Krohn Devold

NHO Reiselivssjefen er svært fornøyd med at norske kokker får offentlig finansiering. Foto: Per Sollerman.

– Vi er glade for at regjeringen med denne bevilgningen gir anerkjennelse til norske toppkokker. NHO Reiseliv har tatt opp behovet for en langsiktig økonomisk støtte til Årets kokk-stiftelsen med flere kulturministere. Stor takk til Trine Skei Grande (V) som har bidratt sterkt til at det nå skjer, sier administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold.

Gjennom strategien Matnasjonen Norge 2030 ønsker regjeringen å løfte fram betydningen av at mat som kultur fremmer både geografisk og lokal identitet og gir grunnlag for næringsutvikling. Pengene som nå bevilges er et ledd i dette arbeidet.

– Norge trenger flere kokker for å vokse som matdestinasjon, og for å øke rekrutteringen til faget må det satses både i spiss og i bredde. Årets kokk og NKL er en begge kompetanse-huber som driver fram innovasjon og kreativitet innen yrket som hele bransjen kan dra nytte av, sier Krohn Devold.  

Potensielle utviklingsorganisasjoner for norsk gastronomi

NKL jobber med rekruttering til kokkefaget og yrket, og gjennom satsning på kokkelandslagene har mange unge kokker fått anledning til å konkurrere for Norge internasjonalt.

Stiftelsen Årets kokk har spesialisert seg som organisasjon for å forberede de beste norske kokkene til å nå pallen i verdens mest prestisjefulle kokkekonkurranse, Bocuse d’Or i Lyon. Kjente navn som Arne Brimi, Bent Stiansen og Tom Victor Gausdal har alle stukket av med seieren. I fjor vant Norges representant, Christian André Pettersen, bronse i Bocuse d'Or i Lyon. Dette fastsatte Norge som landet med flest medaljer i konkurransen noensinne.  

– Talentsatsningen NKL og Årets kokk gjør er kjempe viktig jobb for å rekruttere og løfte fram norske kokker i verdensklasse, men dette handler om mer enn elitesatsing og hvem som «kommer på pallen» i Lyon. Begge organisasjonene kan med de rette rammene få enda viktigere roller som utviklingsorganisasjoner for den norske gastronomien, avslutter Krohn Devold.

Se også: 

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: