"Speed-dating" for arbeidslivet skal få reiselivsnæringen på fote igjen

Publisert

Jobbsøkerdag-plakat på T-banen i Oslo.

KAMPANJE: På t-banen, buss og trikk kan man i dag få øye på Jobbsøkerdagen-kampanjen i Oslo. Foto: NHO Reiseliv.

Det er akutt behov for flere ansatte i reiselivsnæringen etter pandemien. For å få bukt med problemet skal NHO Reiseliv matche bedrifter med jobbsøkere.

Arbeidsgivere over hele linjen i reiselivsnæringen – som hoteller, restauranter og utesteder – opplever det samme: Nå, i gjenåpningsfasen, kan de ikke ta imot like mange gjester som de ønsker, fordi de ikke får tak i nok ansatte. I løpet av pandemien har mange vært permitterte, og flere av disse har funnet nye jobber. I tillegg har det vært færre utenlandske gjestearbeidere på grunn av pandemien. Det har skapt en akutt etterspørsel etter nye ansatte hos nesten alle bedrifter innen reiseliv i hovedstaden, på lik linje med resten av landet.

MANGE PÅMELDTE: Henrik Hamborg, politisk rådgiver for kompetanse og rekruttering i NHO Reiseliv, håper så mange som mulig av arbeidssøkere og arbeidsledige vil melde seg på. Foto: Per Sollerman.

Samtidig er det mange som er arbeidsledige i Norge. I Oslo står nærmere 18.000 personer helt eller delvis uten jobb, ifølge Nav.

— Mange av de som er arbeidsledige har erfaring fra reiselivet, eller har egenskaper og kvalifikasjoner som gjør at de er gode kandidater for en jobb på et hotell eller en restaurant. Nå vil vi forsøke å matche disse med arbeidsgivere fra en rekke reiselivsbedrifter i Oslo. På Jobbsøkerdagen får de møte arbeidsgivere ansikt til ansikt. Det klare målet er at så mange som mulig skal kunne få jobb på dagen, i en bransje som trenger folk med ulike bakgrunner og kompetanse, sier Henrik Hamborg, politisk rådgiver for kompetanse og rekruttering i NHO Reiseliv. 

Jobbsøkerdagen i Oslo går av stabelen tirsdag 16. november. Det er NHO Reiseliv som står bak initiativet i samarbeid med Nav Oslo. Nærmere 400 ledige stillinger er lyst ut.

Trenger din bedrift flere ansatte? Meld deg på Jobbsøkerdagen her

Flest arbeidsledige innen reiseliv og transport

Tallet på arbeidssøkere har nå falt syv måneder på rad. Totalt var det ved utgangen av oktober registrert 121.200 helt ledige, delvis ledige og arbeidssøkere på tiltak, noe som utgjør 4,3 prosent av arbeidsstyrken i Norge, viser ferske tall fra Nav. I hovedstaden lød tallene på 11.520 helt ledige og 6.686 delvis ledige.

— Arbeidsmarkedet i Oslo er i bedring, men det er fortsatt flere arbeidsledige enn før pandemien. I Oslo er det flest arbeidsledige med praksis fra yrkesgruppen reiseliv og transport, deretter følger serviceyrker og annet arbeid og butikk- og salgsarbeid. Til sammen utgjør disse tre bransjene 43 prosent av de arbeidsledige i Oslo, sier fungerende direktør i Nav Oslo, Thone M. Nordlund.

Ser man på antall helt ledige fordelt på bydel Oslo, skiller Grünerløkka, Gamle Oslo og Alna seg markant ut. Gamle Oslo og Grünerløkka har også flest delvis ledige.

— Vi ønsker at arbeidsgiverne skal få tak i de medarbeiderne de trenger nå, og at de tar kontakt med Nav i Oslo når de trenger å rekruttere flere. Vi heier også på jobbsøkerne, og krysser fingrene for at mange får seg jobb på Jobbsøkerdagen, poengterer Nordlund.

Hittil over 250 påmeldte

Over 250 arbeidssøkere har allerede meldt seg på. Yrkene resepsjonist, kurs- og konferansevert, servitør og kokkeassistent er hittil noen av de mest ettertraktede stillingene.

— Vi har også fått inn 40 påmeldte bedrifter. De representerer en del hoteller, frittstående barer, restauranter, bilutleie og mye mer. Noen av de største aktørene er Nordic Choice Hotels, Thon Hotels og Scandic Hotels Group, men jeg vil si at det er en bred sammensetning av arbeidsgivere. Det vil både være store og små bedrifter til stede som vil dekke og representere reiselivsnæringen på en god måte, forteller Hamborg.

Bedriftene, som har meldt seg på arrangementet, har et stort behov for flere servitører, kokker, bartendere, renholdere, resepsjonister, kokkeassistenter med og uten erfaring, og avdelingsledere.

16. november kan du finne ansatte på dagen! Registrer din bedrift her

Kan bli et nasjonalt tiltak

NHO Reiseliv får inn rundt 30 påmeldinger daglig, og forventer flere påmeldinger nærmere arrangementsdatoen, samt at flere jobbsøkere vil komme uanmeldt. Men Hamborg håper flere vil melde seg på:

— Dette er en unik mulighet. Det at det er såpass mange arbeidsgivere i ett rom, betyr at flere kan dra hjem med ett eller flere jobbtilbud den dagen. Jobbsøkerdagen arrangeres i første omgang som et pilot-event i Stor-Oslo.  Dersom arrangementet blir en suksess, vil Jobbsøkerdagen arrangeres også i andre byer i landet på et senere tidspunkt, avslutter han.

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: