Nordisk mesterskap er i gang!

Publisert

Mange unge mennesker i kokkeklør på et kjøkken. foto

Nordisk mesterskap er i gang. Her inspiserer kokkelærlingene konkurransekjøkkenet. Foto: NHO Reiseliv

Nå braker det løs med Nordisk mesterskap for kokk- og servitørlærlinger med NHO Reiseliv som vertskap.

— Det å kunne tilby gode opplevelser og god mat er noe av det viktigste som finnes, sa viseadministrerende direktør i NHO, Anniken Haugli, da hun åpnet Nordisk mesterskap for kokk- og servitørlærlinger som går av stabelen i Oslo i dag.

I år er det Norge og NHO Reiseliv som er vertskap, ved Norsk Restaurantskole i Oslo. De nordiske nasjonene er representert ved to lag – ett kokkelag og ett servitørlag – hvert bestående av to personer. Viseadministrerende direktør i NHO, Anniken Haugli, og Siv Sætran, politisk rådgiver i landbruks- og matdepartementet, åpnet mesterskapet fredag morgen:

— Det er en glede å være vertskap for dette viktige arrangementet, som samler de beste av de beste unge profesjonelle fra Norden. Reiseliv er en av våre største næringer i vekst, og det er økende etterspørsel etter dyktige fagfolk. Dagens kokke- og servitørlærlinger har gjort et klokt valg av yrke, sier Haugli.

fire kvinner som står foran en pressevegg. Foto.

Fra venstre, president i NHO Reiseliv Mona Saab, Siv Sætran, politisk rådgiver i landbruks- og matdepartementet, Viseadministrerende direktør i NHO, Anniken Haugli, og kommunikasjonsdirektør i NHO Reiseliv, Merete Habberstad. Foto: NHO Reiseliv

— Dere er nøye utvalgt gjennom hard konkurranse

Haugli gratulerte alle deltakerne, og minnet dem på at de er nøye utvalgt til å delta i denne prestisjefulle konkurransen:

—Til alle konkurrentene; dere er nøye utvalgt gjennom hard konkurranse. Gratulerer for at du har kommet så langt. Dine ferdigheter, ditt talent, engasjement og hardt arbeid har brakt deg hit i dag. Du må være stolt over å representere landene dine. Du er på springbrettet mot en spennende karriere innen kokkekunsten, sier Haugli.

—Dette mesterskapet er viktig av mange grunner: for rekruttering til kokk- og servitørlagene, for næringen, for det nordiske samarbeidet – og ikke minst for den enkelte deltaker selv, sier Haugli.

Dere er fremtidens ambassadører

Siv Sætran, politisk rådgiver i landbruks- og matdepartementet, holdt også en inspirerende åpningstale til deltakerne:

—Dere er fremtidens ambassadører for kokke- og servitøryrket. Dere er i begynnelsen av deres yrkeskarriere, og husk at hver og en av dere er viktige rollemodeller for andre unge som skal ut i arbeidslivet. Det har vært en nedgang i søkere til restaurant- og matfag de siste årene over hele Norden. Deres innsats og engasjement er derfor kjempeviktig, for å spre interesse for faget videre til flere unge, sier Sætran.

Spenningen blant konkurrentene er til å ta og føle på

Det er servitørlærlingene Aurora Marie Iversen og Souwen Gbamou, og kokkelærlingene Synva Gjerde Knapstad og Mari Soleim Brennhaugen som representerer Norge under mesterskapet. Både Knapstad og Brennhaug går i læra hos mesterkokk Arne Brimi, og arbeider for tiden som lærlinger på restaurantene Vianvang og BrimiBue.

Fire unge mennesker i rekke. To har på seg sorte klær, mens de to andre har hvite kokkejakker og forklær. Foto

Dette er Norges lag i Nordiske mesterskap for kokk- og servitørlærlinger 2023. Fra venstre Aurora Marie Iversen, Souwen Gbamou, Mari Soleim Brennhaugen og Synva Gjerde Knapstad. Foto: NHO Reiseliv

Det var en spent gjeng med kokke- og servitørlærlinger som ble presentert av Christer Rødseth, hoveddommer for kokkene. Årets tema for konkurransen er "tradisjon", og deltakerne skal blant annet utfordres til å lage en rett med den tradisjonelle norske retten fårikål:

—Vi hadde mye fårikål i min barndom og jeg er veldig glad i det. Det blir veldig spennende å se hva lagene fra de andre landene kommer til å lage, sier en spent Synva Gjerde Knapstad, før konkurransen braker løs.

Les mer om Nordisk mesterskap her 

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Promoting and Fostering Talent Since 1981

The Nordic Championship for Cook and Waiter Apprentices highlights Nordic culinary skills and traditions, and is an important catalyst for promoting the Nordic restaurant industry. In 2023, the Championships are held in Oslo, Norway.

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: