Lederskap som startet i feil ende

Publisert

Mennesker på en scene. Foto.

Det var full sal da NHO Reiseliv inviterte til fagseminar for bransjen med tittelen "Rekrutter de beste og bygg solide team" under Bocuse d'Or Europe i Trondheim, 19. mars. Foto: NHO Reiseliv

Bocuse d’Argent-vinner Filip August Bendi var en kjeftete og sur leder, før han skjønte at han måtte legge om lederstilen.

NHO Reiseliv er til stede under verdens mest prestisjetunge kokkekonkurranse Bocuse d’Or i Trondheim. Her har vi satt godt lederskap på agendaen. Hvordan skal man rekruttere og bygge de beste teamene?

Dette var tema for NHO Reiselivs bransjeseminar under Bocuse d'Or i Trondheim 19. mars. Blant innlederne på scenen var Bocuse d’Argent-vinner Filip August Bendi, som fortalte åpenhjertelig om sine tidligere feil, og hvordan han jobbet for å bli en bedre leder:

– Da vi jobbet med årets kokk, jobbet vi oss nesten i hjel. Jeg kjeftet, jeg var sur og miserabel. Vi hadde det ikke bra, sier Filip August Bendi. 

Da Filip hadde vunnet årets kokk i 2021 var han klar fro verdensfinalen i Bocuse d’Or i Lyon. Da han ringte rundt til teamet for å høre om de ville være med å satse videre mot verdensfinalen, sa alle nei. 

– Måten jeg ledet på var feil. Jeg skjønte at jeg måtte endre lederstil. Jeg måtte tenke på teamet. Jeg jobbet mye med å bygge en kultur og et miljø der alle blir sett og ivaretatt, og der alle har lyst til å bli. Jeg har lyst til å bevise at det er mulig å drive en restaurant på toppnivå og samtidig ha det fantastisk sammen, sier Bendi.  

Teamledelse kan trenes  

At god teamledelse og prestasjon henger tett sammen er Bocuse d’Or et tydelig eksempel på. Anne Marte Pensgaard var mentaltrener for Filip Pendi i forberedelsene til finalen i Lyon i 2023. På frokostseminaret delte hun mye nyttig innsikt og praktiske råd om hvordan bygge sterke og solide team. Hun peker på medbestemmelse, kompetanse og mestring, gode relasjoner,

Medbestemmelse er et verktøy som alle må ha i verktøykassa hvis en skal lede andre. Når du kan gi noen valg, så bør du gå for det så mye du kan istedenfor å bare bli fortalt hva du skal gjøre til enhver tid. Å sørge for at alle i teamet føler at de har kompetanse og mestring er helt essnstielt for å bygge motivasjon i temaet. Og så er det viktig å skape de gode øyeblikkene. Vi er sosiale vesen, så det å skape gode relasjoner i teamet er viktig.

tre personer som sitter i stoler på en scene. på bakteppet står teksten "rekrutter de beste og bygg solide team". Foto.

Bocuse d'Argent-vinner Filip August Bendi og idrettspsykolog Anne Marte Pensgaard delte erfaringer og ledertips fra scenen under NHO Reiselivs seminar under Bocuse d'Or 19. mars. NHO Trøndelags regiondirektør Guro Angell Gimse var konferansier og gode innspill under panelsamtalen. Foto: NHO Reiseliv

Det er ingen som blir best alene  

Pensgaard peker også på viktigheten av at man er sammen om de gode prestasjonene:  

Det er ingen som blir best alene. Det er veldig ensomt å bli god alene.  

Hun oppfordrer til å møtes og være sosiale utenfor den vanlige “jobbhverdagen” slik at man blir godt kjent og bygger en god teamfølelse.  

Fancy natur og arkitektur betyr ingen ting uten de ansatte 

Torill Langklopp, som driver Stokkøya strandhotell på Fosenhalvøya er opptatt av å bygge lag, god personalkultur og en forståelse av at vi er best sammen. Hun mener også det er viktig å anerkjenne at folk er forskjellige, og løse konflikter med en gang de oppstår:  

Vi kan ha så nye fancy natur og arkitektur som bare det, men det er ingen ting uten de ansatte. Jeg er helt avhengig av de ansatte. For oss som er langt uti periferien så er vi helt avhengig av at de ansatte trives, og ønsker å komme tilbake til oss, eller anbefaler oss til andre, sier Langklopp.

Mennesker på en scene. Foto.

Torild Langklopp i samtale med Aslaug Rustad i Oi! Trøndersk Mat og Drikke under NHO Reiselivs fagseminar under Bocuse d'Or i Trondheim. Foto: NHO Reiseliv

Det viktigste er at vi har det artig sammen, at vi koser oss, og at man ser hver enkelt. Det er forskjellige folk med forskjellige behov. Oppstår det konflikter må vi løse det med en gang. Med såpass kort sesong har vi ikke tid til å vente med å løse opp i ting. Og så er ydmykhet viktig. Jeg er veldig ydmyk på at jeg ikke er ferdig utlært som leder, så jeg lærer stadig nye ting, avslutter Langklopp.  

 

 

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Et portrettbilde av en ansatt

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: