Mindre matsvinn
NHO Reiseliv har undertegnet en avtale om å redusere matsvinnet i Norge med 50 % innen 2030. Og vi arbeider målrettet for å nå målet.
NHO Reiseliv har undertegnet en avtale om å redusere matsvinnet i Norge med 50 % innen 2030. Og vi arbeider målrettet for å nå målet.
Matsvinnet i Norge skal halveres innen 2030. Her finner du tips til hvordan du kommer i gang med arbeidet mot matsvinn og samtidig sparer penger.
Matsvinnutvalget foreslår ikke en egen matkastelov, men foreslår istedenfor at bedrifter av en viss størrelse skal foreta en aktsomhetsvurdering av sitt matsvinn og rapportere om dette.
Medlemsveksten i NHO Reiseliv Innkjøpskjeden fortsatte i 2023.
Medlemsveksten i NHO Reiseliv Innkjøpskjeden fortsatte i 2022,
Matsvinn er både et miljøproblem og en utfordring for klimaet. Anslag viser at en tredel av all mat som produseres i verden, blir ødelagt eller kastet. Hvis matsvinn var et land, ville det hatt verdens tredje største utslipp av klimagasser.
Norge har forpliktet seg til å følge opp FNs bærekraftmål om at matsvinnet globalt skal halveres innen 2030. En samlet norsk matbransje slutter opp om samme reduksjonsmål.
Reduksjonsmålet på 50 prosent innen 2030 konkretiseres ned i to delmål om 15 prosent reduksjon innen 2020 og 30 prosent reduksjon innen 2025. Klima- og miljødepartementet har koordineringsansvaret for arbeidet.
Mange reiselivsbedrifter og leverandører har allerede tatt grep mot matsvinn i egne rekker. I tillegg er et stort antall aktører med i «Kutt Matsvinn 2020». Prosjektet som har som mål å få serveringsbransjen til å kutte matsvinnet med 20 prosent innen 2020.
Innkjøpsdirektør Morten Karlsen i NHO Reiseliv er klar på at alle kan gjøre mer for å kutte matsvinn. Han ønsker derfor samarbeidsavtalen mellom myndigheter og matbransjen varmt velkommen.
– Vi nordmenn kaster 217.000 tonn mat hvert år, og det kan vi ikke være bekjent av. Det er helt naturlig at serveringsbransjen tar sin del av ansvaret for å redusere matsvinnet ytterligere. Hele verdikjeden for mat er med på den nye avtalen, og det er avgjørende for å nå målet, sier Karlsen.
Klima- og miljøminister Vidar Helgesen undertegnet avtalen sammen med barne- og likestillingsminister Solveig Horne, statssekretær Hanne Maren Blåfjelldal i Landbruks- og matdepartementet, statssekretær Roy Angelvik i Nærings- og fiskeridepartementet og statssekretær Frode Hestnes i Helse- og omsorgsdepartementet.
Fra matbransjen undertegnet Dagligvarehandelens Miljøforum, Dagligvareleverandørenes forening, NHO Mat og Drikke, NHO Reiseliv, NHO Service, Norges Bondelag, Norges Fiskarlag, Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Norske Sjømatbedrifters Landsforening, Næringslivets Hovedorganisasjon, Sjømat Norge og Virke.
32 bedrifter betaler i dag et frivillig vederlag til Matvett. Nå gjør selskapet og NHO Reiseliv et fremstøt for å flere serveringsbedrifter med på kampen mot matsvinn. Det skjer gjennom NHO Reiseliv Innkjøpskjeden, som er en innkjøpsorganisasjon med 2200 medlemsbedrifter fra reiselivet og 500 medlemsbedrifter fra andre næringer. Innkjøpskjeden besluttet nylig å støtte Matvett med 200.000 kroner i 2017 og 100.000 hvert år de neste tre årene, i alt 500.000 kroner frem mot 2019.
– Vi støtter Matvett.no for å vise at vi går foran i denne viktige kampen. Alt for mye mat havner i søpla. Derfor rekrutterer vi sentrale aktører innenfor hotell, kantine, restaurant og grossister til Matvett.no.Morten Karlsen, Innkjøpsdirektør i NHO Reiseliv Innkjøpskjeden
Fortell oss hva som er problemet. Oppgi gjerne e-post slik at vi kan kontakte deg tilbake: