Anbefaler ikke en matkastelov

Publisert

Foto: Illustrasjonsbilde

Matsvinnutvalget foreslår ikke en egen matkastelov, men foreslår istedenfor at bedrifter av en viss størrelse skal foreta en aktsomhetsvurdering av sitt matsvinn og rapportere om dette.

Matsvinnutvalget overleverte sine anbefalinger til klima og miljøministeren onsdag 3. januar 2024. Utvalget foreslår også en styrking av den eksisterende bransjeavtalen. 

NHO Reiseliv har vært en del av referansegruppen til utvalget, mens NHO Mat og Drikke og NHO Service og Handel har hatt hhv leder og representant i utvalget. I tillegg har Matvett, hvor NHO Reiseliv er en av eierne, utgjort utvalgets hurtigarbeidende sekretariat. 

Ønsker ikke mer byråkrati for små serveringsbedrifter

– Reiselivsbedrifter som har matservering står for en liten del av det norske matsvinnet, men bør fortsette å redusere matsvinnet sitt og rapportere dette til Matvett. NHO Reiselivs hovedanliggende med arbeidet mot Matsvinnutvalget har vært å forsøke å ikke pålegge små serveringsbedrifter mer byråkrati og flere skjemaer, sier politisk rådgiver, Kjersti Aastad.

– Det vil ikke være rimelig å gi en liten café med få ansatte de samme kravene som store matvareprodusenter eller butikk-kjeder som representerer en mye større del av matsvinnet. Utvalget ser ut til å være enige i dette. Jeg håper utvalgets anbefaling om en høy nedre terskel for aktsomhetsvurderingen vil bli tatt med videre når klima- og miljødepartementet skal vurdere anbefalingene, fortsetter Aastad. 

Serveringsbedrifter som ønsker bedre oversikt over sitt matsvinn kan finne gode verktøy hos Matvett

Hva er aktsomhetsvurdering? Les om dette her.

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Et portrettbilde av en blid kvinne med kort hår. Foto.

Siste nytt

  1. Deltakerne i Nordisk mesterskap er klare

    Kokkelaget fra Spiseriet/Stavanger konserthus og servitørlærlingene fra Brasserie France vant sine klasser under ASKO Servering Norgescup i helgen. Lagene skal nå representere Norge i Nordisk mesterskap for kokk- og servitørlærlinger i Helsinki i april.

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: