Anbefaler ikke en matkastelov
![](/contentassets/0f123b90da9344ff8295cafb250cc32b/matsvinn.png?mode=crop&width=964)
Foto: Illustrasjonsbilde
Matsvinnutvalget foreslår ikke en egen matkastelov, men foreslår istedenfor at bedrifter av en viss størrelse skal foreta en aktsomhetsvurdering av sitt matsvinn og rapportere om dette.
Foto: Illustrasjonsbilde
Matsvinnutvalget foreslår ikke en egen matkastelov, men foreslår istedenfor at bedrifter av en viss størrelse skal foreta en aktsomhetsvurdering av sitt matsvinn og rapportere om dette.
Matsvinnutvalget overleverte sine anbefalinger til klima og miljøministeren onsdag 3. januar 2024. Utvalget foreslår også en styrking av den eksisterende bransjeavtalen.
NHO Reiseliv har vært en del av referansegruppen til utvalget, mens NHO Mat og Drikke og NHO Service og Handel har hatt hhv leder og representant i utvalget. I tillegg har Matvett, hvor NHO Reiseliv er en av eierne, utgjort utvalgets hurtigarbeidende sekretariat.
– Reiselivsbedrifter som har matservering står for en liten del av det norske matsvinnet, men bør fortsette å redusere matsvinnet sitt og rapportere dette til Matvett. NHO Reiselivs hovedanliggende med arbeidet mot Matsvinnutvalget har vært å forsøke å ikke pålegge små serveringsbedrifter mer byråkrati og flere skjemaer, sier politisk rådgiver, Kjersti Aastad.
– Det vil ikke være rimelig å gi en liten café med få ansatte de samme kravene som store matvareprodusenter eller butikk-kjeder som representerer en mye større del av matsvinnet. Utvalget ser ut til å være enige i dette. Jeg håper utvalgets anbefaling om en høy nedre terskel for aktsomhetsvurderingen vil bli tatt med videre når klima- og miljødepartementet skal vurdere anbefalingene, fortsetter Aastad.
Serveringsbedrifter som ønsker bedre oversikt over sitt matsvinn kan finne gode verktøy hos Matvett.
Hva er aktsomhetsvurdering? Les om dette her.
– Havfisketurisme skaper liv og aktivitet i små kystsamfunn. Bransjen er altfor viktig til at den kan forbys, sier president i NHO Reiseliv Mona Jacobsen Saab.
Ulike eiere hadde store utfordringer med å få lønnsom drift av Utsikten Hotell Kvinesdal. Men nå har Agnes Berntsen og teamet fått sving på sakene og snudd underskudd til overskudd. Les mer hos NHO Agder her.
Det startet med en idé og en garasje. I dag har Hekkan Burger fem restauranter, over 80 ansatte – og planer om å vokse videre. Les hele saken hos NHO Rogaland her.