Reiselivsbedrifter får avslag på søknad om innreise av kritisk personell

Publisert

Reiselivsbedrifter over hele landet forbereder seg på å åpne, og skal de være klare til høysesongen starter, må de snart få de som skal reise inn i landet til å gjennomføre den nødvendige karantenen.

Regjeringen har økt muligheten for innreise av personell med spesialkompetanse. Dette skulle gjelde uavhengig av bransje, og inkludere personell som er strengt nødvendig for å unngå driftsstans de neste fire månedene. Dessverre opplever flere i reiselivet å få avslag på sine søknader.

Portrett av Kristin Krohn Devold

Regjeringen har økt muligheten for innreise av personell med spesialkompetanse, men flere medlemmer sier de har fått avslag, til tross for at den kompetansen de søker etter er kritisk, og vil kunne føre til driftsstans dersom de ikke får tilgang til vedkommende, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv.

– NHO Reiseliv har bedt om at spesialister innen reiselivet som kokker med spesialkompetanse, eller guider innen for eksempel rafting, skal få mulighet til å få innreise. Den muligheten skulle de ha fått med dette nye unntaket, men flere medlemmer sier de har fått avslag – det til tross for at den kompetansen de søker etter er kritisk, og vil kunne føre til driftsstans dersom de ikke får tilgang til vedkommende, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv.  

 

Næringsdepartementet må være tydelig på hva som regnes som næringskritisk

  

Reiselivsbedrifter over hele landet forbereder seg på å åpne, og skal de være klare til høysesongen starter, må de snart få de som skal reise inn i landet til å gjennomføre den nødvendige karantenen. NHO Reiseliv-direktøren mener næringsdepartementet må gi tydelige føringer for hvordan Sjøfartsdirektoratet skal håndtere søknadene: 

 

– Det er viktig at saksbehandlerne har den nødvendige kunnskapen om hvordan reiselivet fungerer, hvilken kompetanse som trengs og hva som regnes som næringskritisk for reiselivet. Det er mange andre arbeidsplasser på en restaurant som ikke kan starte opp igjen dersom de ikke får tilgang til kjøkkensjefen med spesialkompetanse, sier Krohn Devold.  

 

Reiselivsgründer i Alta fortviler etter avslag: Får ikke åpnet ny restaurant  

 

Husleiekostnadene startet å påløpe i midten av april og åpningen skulle skje 12. mai, men nå blir den utsatt. Vi taper 300 000 kroner i måneden på dette.

Reiselivsgründer Vegard Berge Uglebakken

Reiselivsgründer Vegard Berge Uglebakken, som driver blant annet opplevelsesbedriften Nord Ekspedisjon og restauranten Stakeriet i Alta, er en av de som har fått avslag på søknaden sin. Planen hans var å åpne en italiensk pizzarestaurant i Alta sentrum tidlig i mai, og han har engasjert en italiensk kokk som skal lage ekte, italiensk pizza. Men Vegard fikk avslag på søknaden om innreise for den italienske kokken med begrunnelsen om at vilkåret til at dette er «strengt nødvendig for å hindre nært forestående driftsstans i virksomheten eller pågående prosjekt», ikke er oppfylt. 

 

– Vi får ikke tak i norske arbeidstakere til prosjektet. Dette er et italiensk, autentisk konsept som krever en italiensk kokk med spesialkompetanse. Vi har hatt søknader på NAV for å få tak i kokker og servitører til de to andre restaurantene våre, men folk flytter ikke til Finnmark på kort varsel. Husleiekostnadene startet å påløpe i midten av april og åpningen skulle skje 12. Mai, men nå blir den utsatt. Vi taper 300 000 kroner i måneden på dette, sier Vegard Berge Uglebakken.  

 

NHO Reiseliv har sendt en henvendelse til NFD for å gjøre de oppmerksom på saken. 


Oppdatering 11. mai:  Pizzakokk får innreise 

Etter et tips fra NHO Reiseliv, publiserte Dagbladet Børsen en artikkel om den prekære situasjonen til Vegard Berge Uglebakken den 10. mai.  Dagen etter artikkelen ble publisert, fikk vi den gledelige meldingen om at den italienske pizzakokken Christian Giaccotto blir bevilget innreise - slik at Vegard og de 20 ansatte kan se frem til å begynne på jobb ved den nye pizzarestauranten. 

 

 

Se også: 

 

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Sommeren ser lovende ut for norsk reiseliv

Situasjonsanalyse for norsk reiseliv

Resultater fra NHO Reiselivs medlemsundersøkelse juni 2024

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: