Feiret nye faglærte kokker

Smilende mennesker som står på rekke, med én person på huk foran. Foto.

De ferske fagarbeiderne som tok fagbrev som kokk gjennom utdanningsløpet Samarbeidsmodell Oslo, samlet seg for å markere begivenheten før seremonien i Oslo Rådhus. Med på markeringen var også direktør i Utdanningsetaten i Oslo, Marte Gerhardsen, statssekretær i Arbeids- og inkluderingsdepartementet, Tomas Norvoll, byråd for arbeid, inkludering og sosiale tjenester, Rina Mariann Hansen fra Oslo kommune og NHO Reiseliv. Foto: Privat

Fokus på språk, fag og aktiv læretid gjennom Samarbeidsmodell Oslo gir resultater: Alle de 17 som tok fagbrev som kokk gjennom modellen i år, er allerede tilbudt jobb.

Samarbeidsmodell Oslo

Oslo Voksenopplæring Helsfyr (OVH) har jobbet med utdanning av voksne innvandrere innen kokke- og servitørfaget siden 2013 i samarbeid med NAV og NHO Reiseliv, og fra 2018 som "Samarbeidsmodell Oslo".

Takket være en grundig selekteringsprosess og tett oppfølging av deltakerne, har de en gjennomføringsgrad på imponerende 90%.

Elever som har bestått kokkefagprøven ble tildelt fagbrevet under en seremoni i Oslo 22. november. De 17 ferske fagarbeiderne som har tatt utdanningen gjennom utdanningsløpet  Samarbeidsmodell Oslo, samlet seg til en egen markering på Håndverkeren før den offisielle seremonien i Oslo Rådhus. 

Til stede på markeringen var også direktør i Utdanningsetaten i Oslo, Marte Gerhardsen, statssekretær i Arbeids- og inkluderingsdepartementet, Tomas Norvoll, byråd for arbeid, inkludering og sosiale tjenester, Rina Mariann Hansen fra Oslo kommune og NHO Reiseliv. 

Suksess som bør videreføres 

Prosjektet har snart gått over ti år i Oslo. Det har vært mange klasser, og gjennomføringsgraden har vært langt over det som er snittet for videregående skole på yrkesfaglige retninger.  Årets deltakere er intet unntak, og de gode resultatene er et tydelig tegn på at tilbudet må fortsette også i fremtiden, understreker NHO Reiseliv.

– Programmet gir et løft til mange som kanskje ellers ville ha utfordringer med å komme seg inn i arbeidslivet. Og det er en enorm etterspørsel etter faglært arbeidskraft i bransjen. Dette er det viktig at myndighetene ser verdien av, og sikrer den økonomiske støtten til deltakerne understreker politisk rådgiver for rekruttering og kompetanse i NHO Reiseliv, Henrik Hamborg.  

Det er viktig at myndighetene ser verdien av, støtter og fortsetter ved å sikre den økonomiske støtten til elevene, som kanskje ikke ville hatt muligheten til å ta utdannelse uten dette utdanningsløpet, understreker politisk rådgiver for rekruttering og kompetanse i NHO Reiseliv, Henrik Hamborg. Foto: NHO Reiseliv | Per Sollerman

–  Samtidig er det viktig at også skolen får rekruttere til prosjektet – ikke bare NAV. Det vil sikre at alle skoleplassene fylles opp. Samtidig ønsker vi å legge til rette for at modellen kan inspirere andre norske reiselivskommuner, fortsetter Hamborg.  

Aktiv start på arbeidslivet gir resultater 

I tillegg til opplæring i felles- og programfagene, får elevene språkstøtte og yrkesrettet norskopplæring både på skolen og i lærebedrift. Elevene tegner lærekontrakt allerede første skoleår. Dette skaper sterke bånd til arbeidslivet gjennom hele utdanningsløpet og gir elevene muligheten til å tilegne både språk og fagkunnskap.   

  Jeg vil virkelig rose både skole, lærere, lærlingekompaniet - og ikke minst lærebedriftene som gjør denne utdanningen mulig. Jeg vil også trekke fram Johan Hauglund som er koordinator for Restaurant- og matfag ved Oslo voksenopplæring Helsfyr. Den oppfølgingen lærlingene har fått både på skolen og ute i bedrift har vært en viktig del av suksesskriteriene, understreket Merete Habberstad fra NHO Reiseliv under markeringen i Oslo. 

 Mest av alt er det likevel elevenes egen innsats som må roses, understreket Habberstad til de ferske fagarbeiderne.:
 
Det er et skikkelig tøft løp dere har bak dere. Ikke bare skal dere lære det matfaglige, dere skal også lære det på norsk, som er et nytt språk for dere. Derfor er det ekstra stas og imponerende at dere alle har gjennomført og bestått med glans!

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

  • Henrik Hamborg
  • Politisk rådgiver for kompetanse og rekruttering
  • Pressebilder
Et portrettbilde av en ansatt

Utdanning og kompetanse

Flinke fagfolk er en forutsetting for at Norge fortsatt skal vokse som reiselivsdestinasjon. NHO Reiseliv arbeider strategisk og politisk for å sikre riktig og nok arbeidskraft til norsk reiselivsnæring.

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: